Frozen Eggplants and Frozen Cucumbers/冷凍なすと冷凍きゅうり

japanese cake Japanese Food
On April 17, the weeping cherry tree in the yard of my parents’ house was in full bloom.
4/17、実家の庭のしだれ桜(ざくら)は、満開になりました。

I have been given an assignment by my mother: Do something about the frozen eggplants and frozen cucumbers, which have been sitting in the freezer for months (years?)
母から課題を与えられました。冷凍庫に何か月(何年?)も置いてある冷凍なすと冷凍きゅうりをどうにかすることです。

First, I thawed some of them and tasted them. They were quite salty, so I soaked them in water to remove salt,
まず、一部を解凍して味見すると、かなり塩辛かったので、水に漬けて、塩分を抜きました。

and finely chopped them.
そして細かく刻みました。

I put them in a frying pan, heated them to evaporate moisture, and added white sesame seeds, katsuobushi, and mentsuyu (noodle soup) concentrate. Not yet tasty enough…。
I later added soy sauce, sugar, and vinegar. I thought that the vinegar boosted up the flavor.
フライパンに入れ、加熱し水分を飛ばし、白ごま、鰹節、濃縮タイプの麺つゆを加えました。まだ美味しくならない…。
後でしょう油、砂糖、お酢を入れました。お酢で味が良くなったと思います。

I served the final product to my parents, who said it was very delicious.
最終的に出来上がった物を両親に出しました。とても美味しいと言ってくれました。

Sorry, a photo of the leftovers.
すみませんが、残りの写真です。
I will make a similar pickle again. I still have lots of frozen eggplants and cucumbers left in the freezer.
似たような漬物をまた作るつもりです。まだ冷凍庫に冷凍なすときゅうりがいっぱいあるので。

Edited to add photos and descriptions:
写真と説明を追加:

Ingredients:
4 frozen eggplants
4 frozen cucumbers
20 g katsuobushi
Generous amount of white sesame seeds
50 ml soy sauce
1 tbsp sugar
1 tsp instant dashi
30 ml vinegar
材料:
冷凍なす 4本
冷凍きゅうり 4本
鰹節 20 g
白ごま たっぷり
しょう油 50 ml
砂糖 大さじ1
出汁の素 小さじ1
お酢 30 ml

Directions:
1. In a frying pan, put katsuobushi and sesame seeds, turn on the gas to low and heat them for 1 min. or so.
1. フライパンに鰹節とごまを入れ、火を付け弱火にして、1分程度加熱する。

2. Squeeze frozen eggplants and cucumbers, chop them, and squeeze them again.
2. 冷凍なす、きゅうりを絞り、刻んで、再度絞る。

3. Add them to the pan. Heat for 4-5 min. to evaporate excess moisture.
3. フライパンに入れる。4~5分加熱し、余分な水分を飛ばす。

4. Add the seasonings except the vinegar.
4. お酢以外の調味料を入れる。

5. Taste to see it is seasoned sufficiently. Add more seasonings if necessary.
6. Add vinegar. Taste again.
5. 味見して、味付けが十分か確かめる。必要に応じて、調味料を足す。
6. お酢を入れる。再度味見する。

7. Let it cool, and transfer to a container.
7. 冷まして、容器に移す。

I hope my parents like it.
両親が気に入ってくれるといいのですが。

Comments on Facebook