Helping My Father with His Field Work/父の畑仕事の手伝い

japanese cake Japanese Food
Today, I helped my father with his field work all day.
今日は、父の畑仕事を一日中手伝いました。
 
First, he took me to the spot he recently found where warabi (young shoots of bracken fern) comparable to those found in the Snow Country can be collected.
まずは、父が最近見つけた、雪国で見られる蕨(わらび、ワラビ)に匹敵する蕨が採れる場所に連れて行ってもらいました。 
It may be hard to see from a photo, but
写真では分かりずらいかもしれませんが、
we were able to collect this amount of warabi in no time.
すぐにこれだけの量の蕨が採れました。
Our work in the morning was to cut the sasa (bamboo grass), which was quite hard work because we had to cut the sasa manually, using scissors, except the sasa thin enough to cut with the grass cutter. Besides, there were rose plants.
午前中の仕事は笹(ささ)刈りでした。草刈り機で切れる笹以外は、手で(ハサミを使って)切る必要があったので、かなり大変でした。それに、バラの木もありました。 
Warabi we collected:
採った蕨:
Our work in the afternoon was to put up a net over the buckwheat field.
午後の仕事は、そば畑にネットを張ることでした。
Tomato plants:
トマトの苗:
Momotaro, the most popular variety in Japan.
日本で一番人気のある、桃太郎という品種です。
My father has two ume trees in this field.
父は、この畑には梅の木を二本持っています。
The ume fruits can be picked up in June.
梅は6月に採れます。
It took us more than two hours to put up a net over the 23 x 8 m field, although my father had made preparations in advance.
父は前もって準備していましたが、23 x 8 mの畑にネットを張るのに2時間以上かかりました。
This is the green house for strawberries.
イチゴのハウスです。
More than 70 strawberry plants
イチゴの苗が70本以上
We collected this amount today.
今日はこれだけ採れました。
Before leaving the field, my father cut some young shoots of myoga (Japanese ginger).
畑から戻る前、父は茗荷の茎を少し採りました。
Just chop them, season with soy sauce, and put them on top of hot rice, according to my father.
父によると、刻んで、しょう油で味付けし、温かいご飯の上に乗せるそうです。
 
Edited to add:
Even though I was exhausted, I made udon using the noodle maker for my noodle-loving father.
追記:
疲れていましたが、麺好きな父のために、ヌードルメーカーでうどんを作りました。
Kishimen, flat and wide noodles, kind of udon my father likes.
400 g churikiko (all-purpose flour)
144 g water
No salt
Kneading time: 8 minutes. I think that the default kneading time of 5 minutes is enough.
きしめん(平たく幅広いうどん)、父が好きなタイプのうどんです。
中力粉 400 g
水 144 g
塩なし
こね時間: 8分。標準のこね時間5分で十分だと思います。
 

Comments on Facebook