Juwari Soba/十割そば

japanese cake Japanese Food
As opposed to ni-hachi (lit. two-eight, i.e., 20% wheat flour and 80% buckwheat) soba (buckwheat noodle), juwari (lit. ten tenths) soba, made with only buckwheat flour and water,  is very difficult to hand-make.
Recently, I bought a noodle maker for my father. For our very first attempt, we made kishimen (wide, flat wheat flour noodles), using 400 g cake flour and 144 g water (and not salt), which turned out very delicious. For our second attempt, we made juwari soba, using 400 g store-bought buckwheat flour and 
二八そば(小麦粉2割、そば粉8割のそば)と比べて、十割(じゅうわり)そばは、手打ちするのはとっても難しいです。
最近、父のためにヌードルメーカーを買いました。初めての挑戦には、きしめん(幅広く、平たい小麦の麺)を、薄力粉400 g、水144 g(塩なし)で作ったのですが、とても美味しくできました。二度目の挑戦には、十割そばを市販のそば粉400 gと、 

the last home-made buckwheat flour (about 95 g).
自家製のそば粉の残り(約95 g)を使って作りました。

I also made kakiage with yomogi (mugwort), onion, carrot, and dried enoki.
よもぎ、玉ねぎ、にんじん、干しえのきでかき揚げも作りました。

I added one egg and some flour first and then
卵1個と小麦粉をまず入れ、

some water to achieve the desired texture.
水を入れ、ちょうど良い硬さにしました。

I set the maker to a kneading time of 8 minutes.
メーカーの練り時間は8分にセットしました。

I boiled the noodles for 6 minutes.
そばは6分茹でました。

Looks very tasty.

とても美味しそうです。

Cleaning the noodle maker was rather tough.
ヌードルメーカーをきれいにするのは、かなり大変でした。

I think I’ll talk about the noodle maker in a separate post in the near future.
ヌードルメーカーについては近い将来、書こうと思います。

EDITED TO ADD:
I used 200 ml water, which I added to the machine little by little over the period of three minutes while the kneading was in progress.
追記:
水は200 ml使い、こねている間に、少しずつ3分間に渡って加えました。

Comments on Facebook