Iced Coffee/アイスコーヒー

Japanese Coffee Japanese Food
I usually roast 360 g of green coffee once a week to obtain about 300 g of roasted coffee, using my perforated shallow pot. The weight loss is around 14-16%.
Left: Medium roast (13.8% weight loss, if I remember correctly), roasted last week
Right: Dark roast (16.3% weight loss), roasted this week
通常、週に一回、穴あきの浅鍋で生豆(きまめ、なままめ)360 g焙煎して、焙煎後は約300 gにしています。重量減は14~16%前後です。
左:先週焙煎した中煎り(重量減は記憶が確かなら13.8%)
右:今週焙煎した深煎り(重量減は16.3%)

I usually hate dark roasts (I hate coffee that is simply bitter). For iced coffee, however, I need a dark roast.
普段は深煎りは嫌いです(単に苦いだけのコーヒーは嫌いです)。でも、アイスコーヒーには深煎りが必要です。

I still use a manual coffee mill.
いまだに手動のコーヒーミルを使っています。

It’s not that I can’t afford to buy an electric one. I still prefer grinding coffee beans manually, because I can tell exactly how the beans have been roasted by manually grinding them.
電気式のを買うお金がないわけではなく、いまだに手動でコーヒー豆を挽くのが好きなだけです。手動で挽くと豆がどのように焙煎されたかはっきりと分かるので。

It’s easy to make iced coffee with the Matsuya method. After you make very strong coffee, you just dilute it with cold water or pour it in a glass containing ice cubes, instead of diluting it with hot water.
松屋式でアイスコーヒーを作るのは簡単です。とても濃いコーヒーを作った後に、お湯で薄める代わりに、冷水で薄めるか、氷の入ったグラスに注ぐだけです。

When it comes to coffee, I’m much of a purist. I don’t want to add any gum syrup or sugar.
コーヒーに関しては、私は純粋主義者で、ガムシロップや砂糖は入れたくないです。

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