A Trip to Yuzawa, Part VI/湯沢への旅、パート4

Japanese Food
I returned to Gangi Dori. Gangi means covered alley. Dori means street.
がんぎどおりに戻りました。がんぎ(雁木)とはcovered alley、どおり(通り)とはstreetのことです。
 
I found “Shoyu no Mi” (lit. soy sauce mash) produced in Nagano.
長野県産の「しょう油の実」を見つけました。
I bought one bag, hoping that this would be a good one. (Some shoyu no mi products taste just awful.)
いい商品だと期待して1袋買いました(ひどい味のしょう油の実もあります)。
 
Kogomi (fiddleheads) and tara no me:
こごみとたらの芽:
Koshiabura:
こしあぶら:
Hakurei take (dake?):
ハクレイ茸(たけ、だけ?):
This is new to me. Similar to eryngii.
初めて見ました。エリンギに似ています。
 
Dried zenmai:
干しぜんまい:
Udo:
うど:
Dried enoki:
乾燥えのき:
Dried enoki has become quite popular these days.
乾燥えのき(干しえのき)は最近かなり一般的になりました。
 
Asparagus roots:
アスパラの根:
Just like Ponshukan, Gangi Dori is also very generous with their free samples.
ぽんしゅ館同様、がんぎどおりも試食をいっぱい出してくれます。
I bought some hegi soba.
へぎそばを買いました。
Kanzuri:
かんずり:
Karinto and karinto-like sweet made of pasta:
かりんとうとパスタでできたかりんとうのようなお菓子: 
Koshihikari rice produced in Nishiyama (lit. western mountains) in Shiozawa:
塩沢西山産のコシヒカリ:
Nishiyama is famous for producing the very best Koshihikari rice.
西山は最高のコシヒカリの産地として有名です。
 
Pickled nozawana:
野沢菜漬け:
Left: Wasabi-flavored, right: regular
左:わさび風味、右:通常
 
Left: Fukinoto miso, right: Nanban miso (spicy miso)
左:ふきのとう味噌、右:南蛮味噌
Komako Mochi:
駒子もち:
Ika meshi:
いかめし:
Squid stuffed with rice.
ご飯が入ったイカです。
 
You can see Funaguchi from Kikusui (top right), which I posted about recently.
最近紹介した菊水のふなぐち(右上)が見えます。
Yukiguni Renga (lit. Snow Country Bricks):
雪國れんが:
Sake chocolate brownie.
酒チョコレートブラウニーです。
Pork jery:
ぶたジャーキー:
Ichigo choco daifuku:
いちごチョコ大福:
Ichigo = Strawberry, choco = chocolate.
 
Free samples:
試食:
It was hard for me to leave Gangi Dori, but I had to because I had another destination. On my way to the bus stop, I found an ekiben stall.
「がんぎどおり」からは離れがたかったのですが、別の目的地があったので、離れました。バス停に行く途中、駅弁の売店がありました。
The top of the ekiben popularity ranking at this stall is ikura tarako meshi (rice with salmon roe and cod roe).
この売店の駅弁人気ランキングのトップは、いくらたらこめしです。
(To be continued.)
(続く。)

Comments on Facebook