Ama Ebi (Sweet Shrimp/甘エビ

Japanese Food


I bought a pack of ama ebi the other day. They were not imported ones but domestic ones from Hokkaido, and were plump and had roe on their bellies.
先日、甘エビを一パック買いました。輸入物ではなく、北海道産です。ふっくらしていて、腹には卵がついてました。
The formal name for this species of shrimp is hokkoku aka ebi in Japanese, but the term ama ebi (lit. sweet shrimp) is widely used in Japan. In Niigata, the term nanban ebi is often used.
この種の海老の正式名は日本語ではホッコクアカエビですが、甘エビという名前が日本では広く使われています。新潟では、南蛮海老という名前がよく使われます。

Before serving, I removed the heads, rinsed them in water, put them in a pot of water, and brought them to a boil. Great miso soup the next morning.
出す前に、頭を取り、水で洗い、水を入れた鍋に入れ、沸騰させました。翌朝、素晴らしい味噌汁になりました。

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