Bo Dara Ni/棒だら煮

Japanese Food
bo = bar, rod, stick
dara < tara = cod
ni < niru = to simmer
Bo dara ni is a very popular dish in Niigata and other prefectures.
 
Bo dara is dried cod, and is so called because it’s like a bar.
Results of Google image search for bo dara.
Shown below is a cheaper, pre-cut vesion:
棒 = bar, rod, stick
だら < たら = cod
煮 < 煮る = to simmer
棒だら煮は新潟県などでとても一般的な料理です。
 
棒だらとは、干した鱈(たら、タラ)のことで、棒のようなので、棒だらと言います。
棒だらのGoogleイメージ検索の結果。
写真のは、安い、切ってあるタイプです:


I got this bag of 400 g bo dara for about 700 yen yesterday.
昨日、1袋(棒だら400 g)を700円程度で買いました。

First, I soaked 200 g bo dara in cold water for 2-3 hours, with a single change of water. The instructions supplied with the bo dara say to soak it for about 30 minutes, with a single change of water. The soaking time varies greatly.  One recipe I found says to soak it for as long as one week, with several changes of water.
まず、棒だら200 gを冷水に2~3時間漬けました。途中、水を一回替えました。棒だらについてきた説明書では、一回水を替え、30分くらい漬けると書いてあります。漬ける時間は大きく異なります。私が見つけた或るレシピでは、水を数回替えながら、1週間も漬けると書いてありました。

Soaked for 2-3 hours.
2~3時間漬けた後。

Fully reconstituted.
完全に元に戻りました。

I basically followed this recipe:
基本的にこのレシピを使いました。

Ingredients for 4 servings:

100 g bo dara

50 g sugar
2 tbsp sake
4 tbsp soy sauce
2 tbsp mirin
1 tbsp vinegar
4人分の材料:

棒だら 100 g

砂糖 50 g
酒 大さじ2
しょう油 大さじ4
みりん 大さじ2
酢 大さじ1

Directions:
1. Put reconstituted bo dara in a pot, and add plenty of water. Bring to a boil on high heat. When it comes to a boil, turn to medium heat, and simmer until the bones become soft (2-3 hours).
2 Add seasonings, and boil down on low heat.
Edited to add:
The recipe does not specify the amount of water to put in the pot. I added water to fully cover the cod.
I reduced the amount of sugar by half.
作り方:
1. 戻した棒だらを鍋に入れ、水をたっぷり入れ、強火で沸騰させる。沸騰したら、中火にして、骨が柔らかくなるまで(2~3時間)煮る。
2 調味料を入れ、弱火で煮詰める。
追記:
レシピには鍋に入れる水の量が書かれてません。私は棒だらが完全にかぶるくらい水を入れました。
私は砂糖の量を半分にしました。

Despite the directions, I simmered the bo dara for a total of 1 hour or so. So, the bones were still rather tough, and the liquid was not boiled down sufficiently.
作り方に反して、私は全部で1時間くらいしか煮ませんでした。骨はまだ固めで、汁も十分に煮詰まっていません。

Anyway, I liked my bo dara ni. My wife, who has been familiar to this dish since childhoood, said it was good.
とにかく、自分で作った棒だら煮は気に入りました。小さい頃からこの料理に慣れ親しんでる妻も、おいしいと言ってくれました。

I think I’ll use the rest of the bo dara in a different way.
残りの棒だらは違った風に使おうと思います。

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