Bunka Nabe, Electric Rice Cooker, and IH Rice Cooker/文化鍋、電気炊飯器、IH炊飯器

Japanese Food

In the 30s of Showa (1955-1964), many Japanese used a bunka nabe (lit. “culture pot”) to cook rice, including my mother.
Images of bunka nabe

A bunka nabe is a deep pot made of aluminum alloy with two handles and a lid that is especially for cooking rice. Its salient feature is that its rim projects upward, higher than its lid so that the water from the pot does not boil over the rim during cooking.

My mother continued to use her bunka nabe until the early 1980s, until one day when I bought the first electric rice cooker for my family, and everyone was surprised to see how well the cooker cooked rice. I don’t remember if it was a simple electric rice cooker or a more sophisticated, “maikon” (microcomputer-controlled) rice cooker.

Now I use an IH (induction heating) rice cooker, which I bought about six years ago when my previous maikon rice cooker broke. I highly recommend an IH rice cooker because it can cook rice the best.

昭和30年代(1955-1964)、私の母を含め、多くの日本人は文化鍋を使ってご飯を炊いていました。
文化鍋のイメージ

文化鍋とは、炊飯専用の、蓋付きのアルミ合金製の両手鍋のことです。際立った特徴は、縁が蓋よりも高く、上にせり立っているので、炊飯中に鍋からのお湯が縁から吹きこぼれないということです。

母は、1980年代の初めまで文化鍋を使っていましたが、ある日、私は家族のために電気炊飯器を買ってきました。みんな電気炊飯器でうまくご飯が炊けるので驚きました。その炊飯器が単純な電気炊飯器だったか、もっと高性能なマイコン(マイクロコンピュータ制御)炊飯器だったか覚えていません。

今ではIH炊飯器を使っています。6年くらい前に、以前のマイコン炊飯器が壊れた時に買ったものです。IH炊飯器は一番美味しくご飯を炊けるので、お薦めします。

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