Daikon-and-Carrot Salad/大根とにんじんのサラダ

Japanese Food

This post of Kiki made me realize that I hadn’t made daikon-and-carrot salad instead of namasu (osechi ryori).
Kikiさんのこの投稿で、なます(おせち料理)の代わりに大根とにんじんのサラダを作っていないことに気付きました。

I made daikon-and-carrot salad as part of supper tonight.
今日の夕飯に大根とにんじんのサラダを作りました。

I used the last three of the yuzu my father had sent us.
父からもらった柚子の最後の3つを使いました。

As you may know, a yuzu contains a lot of seeds and not much juice. I managed to extract this amount of juice from the three yuzu.
ご承知の通り、柚子は種がいっぱいで、果汁はあまりありません。柚子3個からどうにかこれだけ果汁を絞りました。

To the juice, I added equal amounts of water and soy sauce and 1/4 tsp instant dashi to make instant ponzu.
果汁に水をしょう油を同量足し、出汁の素を小さじ1/4杯入れ、即席のポン酢を作りました。

1/3 daikon
1/2 carrot
1 tsp salt
Combine them all, let stand, and squeeze, and add some yuzu zest.
大根 1/3本
にんじん 1/2本
塩 小さじ1
全部混ぜて、放置し、絞って、柚子の皮と加える。

This salad was very, very good!
このサラダはとても美味しかったです!

I made tazukuri-like snack without almonds, using 130 g niboshi. (See “Osechi Ryori 4: Tazukuri/御節(おせち)料理4:田作り” for details.) It was so good that we finished it off today.
煮干しを130 g使って、田作りに似たスナックをアーモンドなしで作りました(「Osechi Ryori 4: Tazukuri/御節(おせち)料理4:田作り」をご参照)。美味しくて、今日全部食べちゃいました。

I also made kimchi, using “Kimchee Base”.
「キムチの素」を使ってキムチも作りました。

The main dish was cream stew, made with store-bought stew mix.
メインディッシュは、市販のシチューのルーで作ったクリームシチューです。

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