Fall is Here!! (Continued)/秋だ!!(続き)

Japanese Food

Here in Niigata Prefecture (and also in Yamagata Prefecture), edible chrysanthemum flowers are very popular in the fall. They are called Kakinomoto, and are also called Mottenohoka (lit. unthinkable).
ここ新潟県では(また山形県でも)、秋には食用菊がとても人気があります。「かきのもと」と呼ばれ、また「もってのほか」とも呼ばれます。



I boiled them in a pot of water with some salt and vinegar.
塩とお酢を少し入れたお湯で茹でました。

I combined:
100 ml dashi
3 tbsp soy sauce
1 tbsp sugar
出汁100 ml
醤油大さじ3
砂糖大さじ1
を合わせました。
I put some boiled kakinomoto in a dish, topped with katsuobushi (dried bonito shavings), and poured some sauce.
お皿に茹でたかきのもとを入れ、鰹節を乗せて、ソースを少しかけました。

Comments on Facebook