Going Mukitake Gathering/ムキタケ狩りに行く

Japanese Food

My son and I went mukitake gathering this afternoon. It was already past two when we left home!
今日の午後、息子とムキタケ採りに行きました。家を出た時は2時過ぎでした。

My son first found some murasaki shimeji (Clitocybe nuda). Can you tell where they are?
息子は最初にムラサキシメジを見つけました。どこにあるか分かりますか?

Here they are!
ここです。

This one looks good to eat,
これは食べて美味しそうですが、

but the others looked rather old. Anyway, my son collected all of them.
他のは老菌のようでした。とにかく、息子は全部採りました。

We had to hurry to the destination: two logs where we got mukitake two years ago and last year.
目的地まで急いで行きました。二年前と去年、ムキタケが採れた二本の木です。

Luckily we found some!
運良く、少し見つかりました。

My son also found some kuritake in the secret spot where we got some last year.
息子はクリタケも見つけました。去年採れた秘密の場所で、です。

My son wanted to make the mukitake and kuritake look presentable by placing them on a sieve.
息子は、ムキタケをクリタケをざるに載せて、見栄え良く見せたがりました。

At the request of my son, I made mukitake wrapped in bacon (heated in the toaster oven for 8 min.).
息子のリクエストに応えて、ムキタケのベーコン巻きを作りました(オーブントースターで8分加熱)。

(Sorry for the ugly photo. I made 18 pieces in total, many of which were eaten before I could take a photo.)
(見苦しい写真ですみません。全部で18個作ったのですが、写真を撮る前にいっぱい食べられてしまいました。)

Comments on Facebook