Grilling Shishamo (Capelins)/シシャモ(カペリン)の焼き方

Japanese Food

This is the way I grill shishamo (capelins, actually). Note that real shishamo are so hard to come by in Japan.
I use a toaster oven to grill them. You don’t have to behead, degut, or clean them.
私のシシャモ(実際はカペリン)の焼き方です。本当のシシャモは日本では手に入れるのは難しいです。
焼くのにはオーブントースターを使います。頭を取ったり、はらわたを取ったり、きれいにする必要はありません。
The photo below shows both a simple method (three shishamo on the left) and an improved method (shishamo with their tails covered with a sheet of aluminum foil to keep them from scorching).
この写真は、簡単な方法(左側の3尾)と、改良した方法(尻尾が焦げないようアルミホイルで尻尾を包んだシシャモ)を両方示しています。

You can use a fish grill like this, but I rarely use mine. It’s very hard to keep the fish grill clean, and you have to flip the fish some time while grilling it if the fish grill is of the katamen yaki type (with a heating element at the top only), and you can’t see how the fish is grilled unless you pull the fish grill towards you.
このような魚焼き器を使ってもいいですが、私自身は殆ど使いません。魚焼き器をきれいに保つのはとても大変ですし、片面焼きタイプ(熱源が上にしかない)だと、焼いている最中に、いつか魚をひっくり返さなければならないし、また手前に引かないと、魚がどう焼けているか見ることができません。

The above are some of the reasons why I hate a fish grill. As you can see from the photo below, you can see very clearly how the shishamo are grilled in the toaster oven. And, you don’t have to flip the fish because the heating elements are both at the top and bottom.
上記のような理由で、私は魚焼き器が嫌いです。次の写真で分かるように、オーブントースターでシシャモがどのように焼かれているかとてもはっきり分かります。また、熱源が上下にあるので、魚をひっくり返す必要はありません。

Can you tell the effect of the aluminum foil?
アルミホイルの効果が分かりますか?

Eat each shishamo whole, head, flesh, skin, roe, tail, everything!
それぞれのシシャモは丸ごと食べて下さい。頭、身、皮、卵、尻尾、全部!

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