Gyudon (Beef Bowl)/牛丼

Japanese Food

I made gyudon (beef bowl) for supper tonight for no particular reasons other than that thinly sliced beef was for sale at a supermarket.
今日の夕飯には牛丼を作りました。スーパーで牛肉の薄切りが特売だったから、という以外特に理由はありません。

This time, I tried a dashi, soy sauce, and mirin ratio of 10:1:1. Thus, I used:
300 ml dashi
30 ml soy sauce
30 ml mirin
30 ml sake
今回は、出汁、醤油、みりんの割合を10:1:1にしました。つまり、
出汁300 ml
醤油30 ml
みりん30 ml
酒30 ml
です。
You may also want to try 3:1:1 and 4:1:1 ratios if you prefer heavy seasoning.
濃い味付けが好きであれば、3:1:1、4:1:1という割合もいいでしょう。
I previously submitted a gyudon recipe to RecipeGullet on eGullet.
Gyudon recipe on RecipeGullet
eGullet内のRecipeGulletに牛丼のレシピーを出したことがあります。
RecipeGulletでの牛丼のレシピー
This recipe uses a ratio of 12:1:1.
このレシピーでは12:1:1という割合です。
Note: Tonight, I served the dish separately from rice, so it’s not gyudon but gyusara (beef plate).
注:今夜は、この料理をご飯とは別に盛ったので、牛丼ではなく、牛皿です。

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