Isobe Mochi/磯辺餅

Japanese Food

For lunch today, I had two isobe mochi, together with some leftovers. Isobe mochi refers to a piece of mochi first grilled, then coated with soy sauce, and wrapped in nori.
今日の昼には、磯辺餅を二個と残り物を食べました。磯辺餅とは、まず焼いて、しょう油をからめ、海苔で巻いたものです。

Individually packaged mochi:
個包装されたもち:

Not all mochi are individually packaged. Mochi not individually packaged tend to get moldy sooner or later even if stored in the fridge.
全ての餅が個包装されているわけではありません。個包装されていない餅は、冷蔵庫に入れてもカビが生えやすいです。

As this drawing shows,
この図の通り、

each piece of mochi has crisscross slits on the top and bottom and a slit on each side. Not all mochi have such slits on them, and believe it not, such slits are quite a recent invention. ECHIGO SEIKA,Co.,Ltd. was the first to get a patent for such slits, followed by Sato Foods Co., Ltd. The former sued the latter for patent infringement. The latter won the first trial, but last year, the former won the second. Click here to see how their slits differ (top: Echigo, bottom: Sato).
それぞれの餅の上部と下部に十字の切り込み、各側面にも切り込みがあります。すべての餅にこのような切り込みがあるわけではありません。信じられないかも知れませんが、このような切り込みは最近の発明です。越後製菓がこのような切り込みで最初に特許を取り、次に佐藤食品工業が取りましたが、前者が後者を特許侵害で訴えました。後者が一審では勝訴しましたが、去年の二審では前者が勝訴しました。ここをクリックすれば、両社の切り込みの違いが分かります(上が越後、下が佐藤)。

The back of the package describes how to grill and simmer mochi.
パッケージの裏側には餅の焼き方と煮方の説明があります。

I was born and bred in Tokyo, and I always grilled mochi before putting them in zoni. Here in Niigata, people simmer mochi to soften before putting them in zoni.
私は生まれも育ちも東京なので、いつも餅を焼いてから雑煮に入れていましたが、新潟では、餅を煮て柔らかくしてから雑煮に入れます。

Can you see the slits?
切り込みが見えますか?

The slits will become more apparent when you grill them. I like to use the toaster oven to grill them.
切り込みは焼けばもっとはっきり見えます。私は餅をオーブントースターで焼くのが好きです。

My father is adamant about the way isobe mochi should be made. He insists that once mochi are grilled, they should be coated with soy sauce and then grilled again to scorch the soy sauce slightly. I agree with him, but I can’t do that with a toaster oven.
父は磯辺餅の作り方にうるさくて、餅が焼けたら、しょう油をからめて、また焼いてしょう油を少し焦がさないといけないっと言っています。私も賛成ですが、オーブントースターではできません。

So, I just let the mochi soak as much soy sauce as it can,
というわけで、餅にできるだけしょう油を染み込ませ、

wrap the mochi in nori.
海苔で巻きます。

I placed a slice of processed cheese on the other mochi before wrapping in nori.

もう一つの餅には、海苔で巻く前にプロセスチーズを載せました。

I like the combination of mochi and cheese.
餅とチーズの組み合わせが好きです。

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