Iwashi no Ume Ni (Sardines Simmered with Umeboshi/いわしの梅煮

Japanese Food
As part of supper tonight, my wife made iwashi no ume ni (sardines simmered with umeboshi).
I asked her how she made it. She replied she used soy sauce, mirin, a small amount of instant dashi (optional), umeboshi, and ginger (and water, I suppose) to simmer four sardines, previously beheaded and gutted by me.
今日の夕飯には、妻がいわしの梅煮を作りました。どうやって作ったかと尋ねると、しょう油、みりん、出汁の素を少し(省略可)、梅干し、しょうが(それとたぶん、水)でいわしを四尾煮たそうです。いわしは私がすでに頭とはらわたを取ったものです。
 
For those of you who want to make this dish, here is a list of ingredients from one recipe (Japanese only):
4 sardines
2 umeboshi (low-salt)
1/2 knob ginger
1 tbsp soy sauce
1 tbsp mirin
Soy sauce to mirin ratio = 1:1
1 cup (= 200 ml) water
この料理を作りたい人のために、このレシピの材料をリストアップします。
いわし 4尾
梅干し 2個(低塩)
しょうが 1/2片
しょう油 大さじ1
みりん 大さじ1
(しょう油とみりんの割合 = 1:1)
水 1カップ(= 200 ml)
My wife’s portion:
妻の分:
Bent because previously beheaded and gutted by me and stored in a bag in the partial freezing compartment of the fridge.
私が頭とはらわたを落とし、冷蔵庫のパーシャル冷凍庫に袋に入れてしまっていたので、少し曲がっています。 
 
My daughter’s:
娘の分:
Best-looking of the four.
四尾の中で一番見栄えがいいです。
 
As the summer approaches, we crave for sour and refreshing dishes like this.
夏が近づき、こんな酸っぱくてさっぱりしたものが欲しくなります。

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