Kabocha-Cutting Saw/カボチャ切り鋸

Japanese Food
I have recently bought a very intriguing new product of Nakacho Nokogiri Seihan (Japanese only), located in Nagaoka, Niigata. It is a hand-made kabocha-cutting saw (Japanese only).
新潟県長岡市にある中長鋸製販(なかちょうのこぎりせいはん)のとても興味深い新製品を最近買いました。手作りのカボチャ切り鋸です。

NOTE: The first link does not work any longer. Here is another link, which takes you to the bilingual (Japanese and English) webpage about Nakacho Nokogiri Seihan.
注: 上記の最初のリンクはもう古いです。こちらのリンクどうぞ。中長鋸製販についての二か国語(和英)のウェブページへのリンクです。

Specifications:
Blade length: 210 mm
Blade width: 0.45 mm

Teeth per sun (30.3 mm30.0 mm): 15, ominidirectional
Set: Slight
Handle: Ho (Magnolia)
Price: 2,160 (including tax)
仕様:
刃渡り 210㎜

刃部厚さ 0.45㎜
寸15枚目 イバラ目(全方向)
あさり:少々
柄:朴材

価格 ¥2,160(税込)
Excerpt from the webpage:
Each and every tooth is like a knife.

The kabocha-cutting saw is, so to speak, a hybrid of a saw and a knife.

ウェブページからの抜粋:
刃の1枚1枚が包丁のようになっています。

いわば、カボチャ切り鋸は鋸と包丁のハイブリッドなのです。

I have yet to try it out. I will report back when I do.
まだ試していません。試したらまた報告します。

Comments on Facebook