Komatsuna Ohitashi, Komatsuna Goma Ae, and Ohsakina in Ramen/コマツナのおひたし、コマツナのゴマ和え、ラーメンに入れた大崎菜

Japanese Food

As I said previously, real ohitashi* is leaf vegetable boiled and soused in dashi/soy sauce/mirin. I made real ohitashi for the very first time today.
One recipe calls for a dashi, soy sauce, and mirin ratio of 15:1:1, while another calls for 6:1:1. I decided to try a 12:1:1 ratio. So, I combined:
200 ml water
1/3 tsp instant dashi
17 ml soy sauce
17 ml mirin
Put them all in a pot, bring to a boil, and let cool.

Add previously boiled leaf vegetable and let stand for some time.

* Ohitashi derives from the verb hitasu (to souse, to soak, etc.). O is an honorific prefix (to be more precise, bikago (lit. beautifying word)). Ohitashi means something soused.
前に言ったように、本当の「おひたし」*は、葉野菜を茹でて、出汁、しょう油、みりんに漬けたものです。今日初めて、本当のおひたしを作りました。
あるレシピーでは、出汁としょう油とみりんの割合が15:1:1で、別のレシピーでは、6:1:1でした。私は12:1:1の割合を試すことにしました。そこで、次のものを合わせました:
水 200 ml
出汁の素 小さじ1/3
しょう油 17 ml
みりん 17 ml
全て鍋に入れて、沸騰させ、冷まします。

先に茹でておいた葉野菜を入れて、しばらく置いておきます。

*「おひたし」は「ひたす(浸す)」に由来します。「お」は敬語接頭辞(正確に言うと、美化語)です。「おひたし」とは「何か浸したもの」を意味します。

I personally didn’t like it. I prefer having boiled leaf vegetable with ponzu and katsuobushi (dried bonito shavings). To my surprise, my children said they liked it. My wife also said it was good.
私自身は気に入りませんでした。茹でた葉野菜をポン酢と鰹節で食べるほうが好きです。驚いたことに、子供たちは好きだと言い、妻も美味しいと言いました。

Komatsuna goma ae tastes very good!
コマツナのゴマ和えはとても美味しいです。

Spinach goma ae tastes better, though.
ほうれん草のゴマ和えのほうが美味しいですが。

Last Saturday, I made ramen for lunch. I used boiled ohsakina as a topping. The ohsakina soaked in the ramen broth was very good!
先週の土曜日、昼食にラーメンを作り、茹でた大崎菜を載せました。ラーメンスープに漬かった大崎菜はとても美味しかったです!

The ramen broth for 4 servings was:
1,200 ml water
100 ml soy sauce
1 tsp instant dashi
(dashi to soy sauce ratio = 12:1)
1 chicken thigh
1 bunch upper green, inedible part of naga negi (Japanese scallion)
4人分のラーメンのスープは:
水 1,200 ml
しょう油 100 ml
出汁の素 小さじ1
(出汁としょう油の割合=12:1)
鶏の腿肉 1枚
長ネギの上の青い、食べられない部分 1把

Ramen noodles that I used:
使ったラーメンの麺:

Firm, aged noodles. They were good!
コシの強い熟成麺。美味しかったです!

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