Mekabu/めかぶ

Japanese Food

Mekabu is the sporophyll of wakame seaweed. It has recently become very popular as a healthy food, and I have refrained from buying it simply because it is touted as a healthy food. Yesterday, however, I purchased one pack just out of curiosity.
めかぶとは若布(わかめ)の胞子葉(ほうしよう)のことです。最近、健康食品として人気があります。私は、単に健康食品と宣伝されているという理由で、買うのを控えていました。でも昨日は、好奇心から1パック買ってみました。

Separate the edible parts from the inedible (very hard) stems.
Left: Inedible stems
Right: Edible parts
食べれない(とても堅い)茎から食べられる部分を分けます。
左: 食べれない茎
右: 食べられる部分

Put the edible parts in a pot of boiling water. They turn to vivid green instantly. Drain immediately.
食べられる部分を沸騰しているお湯に入れます。すぐに鮮やかな緑になります。すぐに水を切ります。

Drained:
水を切った状態:

My wife said she wanted to have the mekabu in miso soup, together with potato, so I decided to make miso soup with it. I simmered potato cubes in a pot. I put some mekabu in the individual bowls.
妻は、めかぶをジャガイモと一緒に味噌汁にして食べたいと言うので、めかぶで味噌汁を作ることにしました。さいの目に切ったジャガイモを鍋で煮ました。めかぶを各お椀に少し入れました。

And I poured some miso soup with potato cubes into each bowl.
そして、各お椀にさいの目に切ったジャガイモの入った味噌汁を注ぎました。

Here is a photo of the carrot and gobo (burdock root) kinpira my wife made as part of supper today.
妻が今日の夕食に作った、ニンジンとゴボウのキンピラの写真です。

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