Menchi/メンチ

Japanese Food
I was born in 1960 (35th year of Showa) at Hiroo, Shibuya, Tokyo. What do I mean by that? Well, I want to make it clear that for me, menchi (short for menchi katsu) were, and still are, quite similar to korokke (Japanese croquettes). The only difference between them is that the former contains more ground meat (pork) while the latter contains little or no ground meat. I am no big fan of present-day menchi, which are supposed to be something like hamburger patties breaded and deep-fried.
私は昭和35年、東京都渋谷区広尾で生まれました。それがどうしたかと言うと、私にとってはメンチとはコロッケによく似たものだった、それに今でもそうであることをはっきりさせたいのです。両者の違いは、前者には(豚の)挽肉がより多く入っていて、後者には挽肉がまったくまたは殆ど入っていないということだけです。私は現在のメンチ(ハンバーガーのパティにパン粉を付けて揚げたようなもの)は、あまり好きではありません。
As part of supper tonight, I was meant to make tonkatsu. It suddenly occurred to me that this would be a great opportunity to make menchi as well. So, I did.
今日の夕飯には、豚カツを作ることになっていました。突然、メンチも作るいい機会だと思いついたので、作ってみました。

Hitokuchi (one bite) tonkatsu in the plastic tray and 12 menchi, large and small.
トレイの上に一口カツ、メンチが大小12個。

Look very tasty, don’t they?
とても美味しそうでしょ?

Naturally, I had mine with lots of shredded cabbage.
もちろん、千切りのキャベツも一杯食べました。

I guess I should have deep-fried them for another 2 minutes or so until the ground pork is done. Anyway, the home-made menchi were tasty enough.
もう2分程度、挽肉に火が通るまで揚げるべきだったと思います。ともかく、自家製のメンチは十分美味しかったです。

But, I have to wonder. Store-bought menchi are tastier. I guess menchi should be bought, not made.
でも不思議に思います。市販のメンチのほうが美味しいです。メンチは作るものではなく、買うべきものだと思います。
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