Okara Bread/おからパン

Japanese Food

It saddens me whenever I turn on the TV; NHK (state run) and all commercial TV stations have kept telling all the details about the recent unprecedented earthquake since it took place two days ago.
But, anyway, life must go on, and I’ve kept thinking of good uses for okara, and made “okara bread” for lunch today.
テレビを点ける度に悲しくなります。NHK(国営)、民放のテレビ局はすべて、二日前に起きた未曾有(みぞう)の地震についてずっと詳細を伝えています。
それでも、人生は続けていかないと。私はおからのいい使い道を考え続け、今日は昼食に「おからパン」を作りました。

Ingredients:
200 g “weak” (low-gluten) wheat flour (hakurikiko in Japanese)
200 g home-made “soy-milky” okara
2 tsp baking powder
Small amount of salt

材料:
薄力粉 200 g
自家製の、豆乳が入ったおから 200 g
ベーキングパウダー 小さじ2
塩 少々

I mixed all the ingredients (I forgot to add salt!), and added some (about 30 g) water to adjust the texture.
材料を全部混ぜ(塩を入れるのを忘れました!)、水を少し(30 g程度)足して、柔らかさを調整しました。

I divided the dough into two portions, and baked each portion in the toaster oven for 10 minutes.
生地を2つに分けて、どちらもオーブントースターで10分焼きました。

As you can see, it looks more like naan than bread.
ご覧の通り、パンと言うよりナンのようです。

I thought I would have it as Japanese pizza (with some pizza cheese, sesame seeds, katsuobushi (dried bonito shavings), and soy sauce), but my daughter came up to me and said she wanted to have it with retort curry. So did my son.
和風ピザ(ピザソース、胡麻、鰹節、しょう油で)にして食べようと思ったのですが、娘がやって来て、レトルトカレーと食べたいと言いました。息子も然り(しかり)。

Second portion:
2つ目:

My children had almost all of them. They said they were good!
子供たちがほとんど食べてしまいました。美味しいと言ってました!

Me? I had two slices of store-bought regular bread with leftover tonkatsu.
私は?残りの豚カツと市販の通常のパンを二切れ食べました。

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