Poached Eggs/ポーチドエッグ

Japanese Food

Inspired by Kiki’s poached egg, I decided to make poached eggs, but in my own way.
Kikiさんのポーチドエッグからヒントを得て、私もポーチドエッグを作ることにしました。私なりの方法で。

First, put four eggs in a bowl, and add hot water (probably > 90C) from the thermos bottle to cover the eggs.
まず、卵を4つボールに入れ、魔法瓶のお湯(多分90度以上)を卵がかぶる程度に入れます。

Wait for 3 min.
3分待ちます。

In a pot, put 400 ml water, 1 tsp instant dashi, 20 ml soy sauce, and 20 ml mirin (dashi, soysauce, and mirin ratio of 20:1:1), and bring to a boil. Turn the heat to low.
Break one egg in a small container, and put it in the pot. Repeat the step for three other eggs.
鍋に、水400 ml、出汁の素小さじ1、しょう油20 ml、みりん20 ml(出汁、しょう油、みりんの割合は20:1:1)を入れ、沸騰させます。弱火にします。
小さな容器に卵を一つ割り、鍋に入れます。残りの3個の卵も同様に入れます。

Turn off the heat in 4 min.
4分で火を止めます。

I scooped one egg and transferred to a bowl.
卵を一つすくって、お椀に移しました。

The yolk was still runny. (I had it before supper.)
黄身はまだどろどろでした。(夕飯の前に食べました。)

I left the pot to cool. The yolk set, but was still soft.
鍋をそのまま冷ましました。黄身は固まりましたが、まだ柔らかかったです。

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