Potatoes, Lots of Them!/ジャガイモ、いっぱい!

Japanese Food
The other day, we got just a lot of potatoes from my wife’s father. I just can’t tell how much. Maybe close to 30 kg. Since then, we have consumed them in a variety of dishes, but we still have this much left.
先日、妻の実父からジャガイモをたくさんもらいました。どのくらいかちょっと分かりません。ひょっとすると、30 kg近いかも。それから色々な料理で消費してきました、それでもまだこれだけ残っています。

Today, I decided to make french fries and potato chips with some medium and large ones.
今日は、中くらいのと大きいのでフライドポテトとポテトチップを作ることにしました。

I simply boiled all small ones for more than 40 minutes, in two pots.
小さいのはすべて二つの鍋で40分以上茹でました。

I thought I would use these four large ones to make potato chips.
この大きな4つでポテトチップを作ろうと思いました。

Medium ones were used to make french fries.
中くらいのはフライドポテトに使いました。

I wasn’t sure if I could make potato chips properly… I did some googling and decided to try this method: Hold a slicer (mandoline?) in one hand above the pot for deep-frying and slice a potato with the other hand to drop slices directly into the pot, one by one.
ポテトチップをちゃんと作れるか自信がありませんでした…。ちょっとググって、次の方法を試すことにしました。片手で天ぷら用鍋の上でスライサーを持って、もう一方の手でポテトをスライスして、鍋に直接、一枚一枚落とす。

For the first batch, I sliced half a potato.
最初、ジャガイモ半分をスライスしました。

I didn’t measure the time, but it really took a long time (5 minutes or so) until the slices turned crisp.
時間は測りませんでしたが、スライスしたジャガイモがカリッとするのに時間がかかりました(5分程度)。

After the first batch, I gave up the attempt. Potato chip making is too time-consuming. And, I had to make chicken karaage.
一回だけ試して、後は諦めました。ポテトチップ作りは時間がかかり過ぎです。鶏のから揚げを作らなければならなかったので。

The potato chips were very oily and did not look very appetizing, but my two children said they were very good. They were gone in a minute!
ポテトチップはとても油っこくて、あまり美味しそうではありませんでしたが、子供たち二人はとても美味しいと言ってました。すぐになくなりました!

Comments on Facebook