Rice Shokumi Ranking/米の食味ランキング

Japanese Food

Every year, the rice shokumi (taste, flavor, palatability) ranking is determined with a shokumi sensory test.

Overview of the shokumi sensory test (Japanese only)

A panel of specialists compares a sample with the reference rice according to six items:

Appearance
Aroma
Flavor
Stickiness
Hardness
Comprehensive evaluation

Reference rice: Blended rice from Koshihikari rice produced in different areas
A’: Roughly equivalent
Toku A: Particularly superior
A: Superior
B: Rather inferior
B’: Inferior

Koshihikari rice produced in Uonuma, Niigata has never missed a toku A since the ranking system started in 1989.

Mori no Kuma-san has won a toku A for three years in a row, and has received the highest score (not disclosed) this year.  Mori no Kuma-san is a cross between Koshihikari and Hinohikari.

***
毎年、米の食味ランキングは食味官能検査で決められます。

shokumi sensory test/食味官能検査の概要

専門パネルが、以下の6項目に従って供試品を基準米と比較します。

外観
香り

粘り
硬さ
総合評価

基準米: 複数産地コシヒカリのブレンド米
A’: おおむね同等のもの
特A: 特に良好なものを
A: 良好なもの
B: やや劣るもの
B’: 劣るもの

新潟の魚沼産のコシヒカリは、平成元年(1989年)にランキング制度が始まってから、特Aを逃したことはありません。

森のくまさんは3年連続で特Aを取り、今年は最高得点(非公開)を取りました。森のくまさんはコシヒカリとヒノヒカリを交配させたものです。

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