Sanma no Kabayaki/サンマの蒲焼き

Japanese Food
Last Sunday, we received a box of 23 sanma (Pacific sauries) from a relative.
日曜日に親戚からサンマを一箱(23尾)いただきました。
 
Today, I decided to use them up. I salt-grilled two of them. To do so, I cut them in half diagonally at the anus, and sprinkled them with some salt (about 1/2 tsp).
今日は使い切ることにしました。二尾は塩焼きしました。そのため、肛門のところで斜めに半分にして、塩を少し(約小さじ半分)を振りました。
 
I decided to make the last six of them into kabayaki. I searched for a good way to fillet sanma. A common way is like this. I wanted to try a better, simpler way. I decided to try this one. You have to make a very shallow cut on the belly. Otherwise, the innards will be damaged.
残りの六尾は蒲焼きにすることにしました。サンマをさばくいい方法を探しました。一般的な方法はこんな感じです。もっといい、簡単な方法を試したいと思い、この方法を試すことにしました。お腹への切り込みはとても浅くないといけません。でないと、はらわたが傷つきます。
I accidentally make a rather deep cut on one (third from the top), damaging the innards.
間違って一つだけ(上から3番目)深めの切り込みを入れてしまい、はらわたが傷つきました。 
I got twelve fillets.
切り身が12できました。 
 I cut each fillet into four pieces, dusted with flour, and pan-fried.
切り身をそれぞれ4つに切り、小麦粉をまぶし、フライパンで焼きました。
 
Then, I seasoned half the pieces with a mixture of 10 ml sake, 25 ml soy sauce, 25 ml mirin, and 2 tsp sugar.
次に、半分だけ、お酒10 ml、しょう油25 ml、みりん25 ml、砂糖小さじ2を混ぜたもので味付けしました。
I decided to leave the other half unseasoned.
残りの半分は味付けしないことにしました。 
Done!
完成! 
The soy sauce + mirin (and sake and sugar) never fails to appeal to the Japanese palate!
しょう油とみりん(+お酒+砂糖)は、いつも日本人の口に合います!
 
I grilled the two sanma in the toaster oven for well over 15 minutes.
二尾のサンマはオーブントースターで15分以上焼きました。 
I sprinkled the fillets containing backbones with salt, and grilled then in the toaster oven.
中骨がある切り身は塩を振り、オーブントースターで焼きました。  
We have to consume them in some way or other.
何らかの方法で食べないと。
 
How did I cook the other 15 (23 – 8) sanma? Here are photos of leftovers.
他の15尾(23 – 8)のサンマはどう料理したかって?残りの写真です。
 
Sanma simmered with tomato sauce:
トマトソースで煮込んだサンマ: 
Sanma simmered with men tsuyu (noodle soup) and umeboshi (umeboshi seeds, actually):
麺つゆと梅干し(実際は梅干しの種)で煮込んだサンマ: 
All these sanma dishes were tasty, and the sanma no kabayaki was the best.
どのサンマ料理も美味しかったですが、サンマの蒲焼きが一番美味しかったです。

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