Sanma (Pacific Saury) and Chestnuts/サンマ(秋刀魚)と栗

Japanese Food

Sanma are in season right now.
In Japan, few fish are more closely associated with the fall than sanma.今、サンマが旬です。
日本では、サンマほど秋を連想させる魚はいません。

I got four sanma at the supermarket for 98 yen each.
I usually don’t buy chestnuts, because my father sends us boxes of them around this time of year, but this particular year, he said he got a very small crop and sent us only one bag. I decided to use them to make chestnut cake, and I bought one bag at the supermarket to make kuri okowa.
スーパーで一尾98円のサンマを四尾買いました。
父が毎年この時期に栗を何箱もくれるので、普段は栗は買わないのですが、今年は収穫がとても少ないそうで、一袋しかくれませんでした。その栗は栗ケーキを作るのに使うことにして、栗おこわを作るのにスーパーで一袋買いました。

Like I mentioned here, you don’t necessarily have to use a long plate specifically for sanma. Just cut a sanma in half (diagonally) at the anus and serve in a normal plate.
ここで述べたように、必ずしも、サンマ専用の長いお皿を使う必要はありません。サンマを肛門のところで2つに(斜めに)切り、普通のお皿に出せばいいのです。
Note: After I took this photo, I put some daikon oroshi (grated daikon) and poured some ponzu.
注: この写真を撮った後で、大根おろしを載せ、ポン酢をかけました。

Here is the front cover of Volume 2 of the comic book, Shinya Shokudo.
漫画本「深夜食堂」の第二巻の表紙です。

This volume contains episode 18, Sanma no Shioyaki (Salt-Grilled Sanma).
第二巻には18話「秋刀魚の塩焼き」が載っています。

The Master says that the worst fish eater of his customers is Marilyn (stripteaser). The best fish eater is the guy (massager) sitting next to her. To everyone’s surprise, the two start to go out together.
マスターは、お客の中で魚を食べるのが下手なのはマリリン(ストリッパー)だと言っています。一番食べるのが上手いのは、隣りに座っている男(マッサージ師)。誰もが驚いたのが、この二人が付き合い始めたことです。

Kuri okowa is usually made with mochi rice (glutinous rice), but I mixed 3 go of mochi rice with 2 go of regular rice, like I did before as I mentioned here. This resulted in delicious, less sticky kuri okowa.
普通、栗おこわはもち米で作りますが、もち米3合とうるち米を2合混ぜました。ここに書いたように、前にもそうしたことがあります。あまり粘り気のない、美味しい栗おこわになりました。

Sprinkle some salt and sesame seeds.
ごま塩を少し振り掛けます。

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