Sansai (Edible Wild Plants)/山菜

Japanese Food



The Japanese love sansai (edible wild plants), literally, mountain vegetables. The first sansai we gather in spring is fukinoto (butterbur sprouts).
Today, we got these fukinoto from my wife’s sister. My wife made fuki miso with them, using miso, mirin, and sugar as seasonings.
日本人は山菜(山の野菜)が大好きです。春に最初に採る山菜はふきのとうです。
今日は、妻の姉からこのふきのとうをもらいました。妻は味噌、みりん、砂糖を味付けに使い、ふき味噌を作りました。
Don’t confuse fukinoto (young flower stalks of butterbur) with fuki (leaf stalks of butterbur).
ふきのとう(ふきの若い花茎)とふき(ふきの葉柄)を混同しないで下さい。
The bitter taste of fukinoto is something we long for during the winter months.
ふきのとうの苦い味は、冬の期間に待ちわびる味です。

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