Shigefusa Nakiri Bocho/重房の菜切り包丁

Japanese Food

I finally got one! A Shigefusa knife! Yesterday, I ordered a Shigefusa nakiri bocho (knife for cutting greens) from a shop in Tokyo, and I received it today.
ついに手に入れました。重房の包丁です!昨日、東京にある店に重房の菜切り包丁を注文して、今日、届きました。
Price: 13,200 yen (very reasonable!)
価格は13,200円(とてもお買い得です!)
For an explanation of nakiri bocho, go to this Wikipedia entry.
菜切り包丁については、Wikipediaのこの項目をご参照下さい。

Which angle would you prefer? (laugh)
どの角度がお好きですか?(笑)






First of all, I cut a tomato into wedges with this knife. The knife cut so well!
まず最初に、この包丁でトマトを楔形に切りました。すごくよく切れました!

My other knives (top to bottom): Cheap sashimi knife from Kaijirushi (known as Kai in the United States), cheap deba knife, also from Kaijirushi, German knife (my wife’s, actually), and Global santoku.
私の他の包丁(上から下へ): 貝印の安い刺身包丁、同じく貝印の安い出刃包丁、ドイツの包丁(実際は妻のです)、グローバルの三徳。

To maintain the Shigefusa knife properly, I need to buy a better whetstone and a better sharpening tool.
重房の包丁を正しくメンテナンスするには、もっと良い砥石ともっと良いシャープナーを買わないと。

More on this Shigefusa nakiri after I shred cabbage and cut a daikon!
この重房の菜切りについては、キャベツと千切りにし、大根を切った後にまた報告します!

Comments on Facebook