Shiitake Stuffed with Meat/シイタケの肉詰め

Japanese Food

I wanted to use the fresh shiitake that I had been given (see my April 3, 2010 post below) as soon as possible, but unfortunately, I was rather busy, so I managed to use them only this evening.
もらったシイタケ(2010年4月3日の投稿をご参照)は、できるだけ早く使いたかったのですが、あいにく、忙しくて、やっと今晩、使いました。

The bag contained these ten shiitake. I decided to finely chop four of them, as well as all ten stems, and stuff six of them with meat. Most people simply discard the stems, but not me. As you can see, my Shigefusa nakiri is still in good condition.
袋にはシイタケが10個入ってました。そのうちの4つと軸を10個全部をみじん切りにして、6個に肉を詰めることにしました。大抵の人は軸を捨ててしまいますが、私は捨てません。ご覧の通り、私の重房の菜切りは、まだ良好な状態です。

For meat, I used ground pork. I stir-fried chopped shiitake and chopped onion, and mixed them with the pork.
肉には、豚肉の挽き肉を使いました。みじん切りにしたシイタケとみじん切りにした玉ねぎを炒めて、豚肉と混ぜました。



Unfortunately, my children don’t like shiitake stuffed with meat. So I made hamburgers for them. (My son had one shiitake stuffed with meat.)
残念なことに、子供たちはシイタケの肉詰めが嫌いなので、ハンバーグを作ってあげました。(息子はシイタケの肉詰めを一つ食べました。)


The same old sauce made from a 1:1:1 mixture of soy sauce, mirin, and sake.
醤油、味醂、お酒を1:1:1の割合で混ぜて作った、いつものソース:

I grilled the remaining shiitake-onion-pork mixture in the toaster oven!
シイタケ、玉ねぎ、豚肉を混ぜたものの余りはオーブントースターで焼きました!

I got one bag of “Baby Leaves” and one pack of cherry tomatoes (not shown in the photo) from a friend.
「ベビーリーフ」を1袋とミニトマトを1パック(写真には載ってません)をお友達からもらいました。


I had them with some lettuce and coleslaw dressing.
レタスとコールスロードレッシングと一緒に食べました。

This is the very first time that I had baby leaves. They were tasty.
ベビーリーフを食べたのは初めてです。美味しかったです。

Comments on Facebook