Shinmono/新物(しんもの)

Japanese Food
shin = new
mono = thing, object, etc.
Shinmono refers to a new crop or catch of a certain food in season such as fish, seafood, fruit, and vegetable.
The term is almost interchangeable with hatsumono (hatsu = first).  One site says that shinmono can be used to refer to a processed food, while hatsumono is restricted to fish, seafood, fruit, and vegetable. 
新物(しんもの)とは、新たに収穫した旬の或る食べ物(魚介類、果物、野菜など)のことです。
初物(はつもの)とほぼ同じように使われます。或るサイトでは、新物は加工食品を指すこともあるが、初物は魚介類、果物、野菜にのみ使われるそうです。
Note:  The kanji for shinmono (new and thing) can also be read aramono.  I’m not sure which sounds more proper.
注: 新物は「あらもの」とも読めます。どちらが正しいのかはっきりしません。
Today, I got these two shinmono:
Boiled firefly squid from Hyogo
Fresh wakame from Sanriku
私はほぼ毎日買い物に行きます。今日はこの二つの新物を買いました:
兵庫県産のボイルほたるいか
三陸産の生わかめ

Comments on Facebook