Soy Sauce (Shoyu)/醤油(しょう油)

Japanese Food

Let me start with the soy sauce I currently use, plus the one my wife happened to buy the other day.
現在使っている醤油と、妻がたまたま先日買ってきた醤油から始めます。

Left: Kikkoman Honjozo Shoyu, the soy sauce that I regularly use
Right: Umami Honjozo Shoyu, from Iwate Shoyu, which my wife happened to buy the other day
左: キッコーマン本醸造しょうゆ(現在、主に使っている醤油)
右: 「いわて醤油」の「うまみ本醸造しょうゆ」(妻がたまたま先日買ったもの)

Label of Kikkoman Honjozo Shoyu:
Name: Koikuchi shoyu (hon jozo) (dark soy sauce (authentically brewed))
Raw materials: Defatted soy flakes (non genetically modified), wheat, salt, soybeans (non genetically modified), alcohol
キッコーマン本醸しょうゆのラベル:
名称: こいくちしょうゆ(本醸造)
原材料名: 脱脂加工大豆(遺伝子組換えでない)、小麦、食塩、大豆(遺伝子組換えでない)、アルコール


Label of Umami Honjozo Shoyu
Name: Koikuchi shoyu (hon jozo) (dark soy sauce (authentically brewed))
Raw materials: Defatted soy flakes (non genetically modified), wheat, salt, seasonings (amino acids, etc.), caramel colors, sweetener (licorice), vitamin B1
「うまみ本醸造しょうゆ」のラベル
名称: こいくちしょうゆ(本醸造)
原材料名: 脱脂加工大豆(遺伝子組換えでない)、小麦、食塩、調味料(アミノ酸等)、カラメル色素、甘味料(カンゾウ)、ビタミンB1

(To be continued)
(続く)

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