Squid Tentacle (Ika Geso) Kara-Age/烏賊下足(イカゲソ)のから揚げ

Japanese Food

Yesterday, I bought one pack of squid tentacles (ika geso). Today, I decided to make ika geso kara-age.

First, remove those tiny rings. Sorry, I don’t know how to call them properly.
まずはこの小さな輪を外します。正しい呼び方は知りません。

A squid has ten tentacles. To be more precious, eight arms and two tentacles, which are longer than the arms.
イカには触手が10本あります。正確に言うと、触手が8本で、触腕(長いほう)が2本です。

I cut the tentacles of one squid like this:
一杯のイカのゲソをこのように切りました:

The pack contained tentacles of four squids. The next step is very important. Put all the tentacles in a bag, add some sake (about 2 tbsp), and heat in a microwave for 1-2 min (depending on the weight of the tentacles). I heated mine for 1 min 30 sec.
1パックに4杯のイカのゲソが入っていました。次のステップはとても重要です。ゲソをすべて袋に入れ、お酒を少し(約大さじ2)入れて、電子レンジで1~2分(ゲソの重さによる)加熱します。私は1分30秒加熱しました。
By following this step, you can avoid the tentacles from “exploding” while deep-fried. Even if you follow this step, however, the tentacles may explode; be careful not to burn yourself from the hot oil.
このステップを行えば、ゲソを揚げている間に「爆発」するのを防げます。このステップを行っても、ゲソは爆発することがあるので、熱い油で火傷(やけど)しないよう注意して下さい。

Marinate the tentacles in a mixture of:
2 tbsp sake
2 tbsp soy sauce
2 tbsp mirin
1 knob ginger, grated
1 clove garlic (I used dried garlic)
for 10 min or so.
ゲソを10分程度、タレに漬けます:
酒大さじ2
しょう油大さじ2
みりん大さじ2
ショウガ1カケ(おろす)
ニンニク1片(私は乾燥ニンニクを使いました)

My gas stove has a temperature control:
我が家のガスコンロには温度調節が付いています:

I first set it to 160C and made french fries.
最初に160Cに設定して、フライドポテトを作りました。

Drain the tentacles.
ゲソの水を切ります。

Put equal amounts of potato starch and flour (2 tbsp each) in a bag, add half the tentacles, seal the top of the bag, and shake well to coat the tentacles evenly.
同量の片栗粉と小麦粉(大さじ2づつ)を袋に入れ、ゲソを半分入れ、袋の上を閉め、よく振り、ゲソに均一に衣をつけます。

First batch:
一回目:
I set the temperature control to 180C and deep-fried the tentacles for about 2 min.
温度調節を180Cに設定し、ゲソを約2分揚げました。

The tentacles exploded at least four times. So, be careful!!
ゲソは少なくとも4回爆発しました。だから注意して下さい!!
The oil became this dirty after the first batch.
一回目で油はこんなに汚くなりました。

Remove the burned bits of coating.
焦げた衣の粒を取ります。

Second batch:
二回目:
(Repeat the same step as that for the first batch: Coat the other half with equal amounts of potato starch and flour.)
(一回目と同じステップを繰り返します:残りの半分を同量の片栗粉と小麦粉で衣をつける。)

No explosion this time.
今度は爆発しませんでした。
Filter the oil while it is still hot to keep it from degrading.
油が劣化しないよう、まだ熱いうちにろ過します。

Ika geso kara-age is very tasty, but you must be very careful when you make it.
イカゲソのから揚げはとても美味しいですが、作る時は注意して下さい。

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