Takenoko no O-suimono (Bamboo Shoot Clear Soup)/タケノコ(たけのこ、筍)のお吸い物

Japanese Food

In days of old, bamboo shoots were a seasonal ingredient, available only in spring, but now water-packed ones are available all year round.
Takenoko no o-suimono is a favorite of my daughter’s. She says she can never get tired of it.
Note: Takenoko (bamboo shoots) go very well with wakame seaweed. Takenoko need not necessarily be accompanied by wakame, but when we say takenoko no o-suimono, it almost always means clear soup with takenoko and wakame.
昔はタケノコ(たけのこ、竹の子、筍)は、春にしか手に入らない旬の食材でしたが、今では水煮のものが一年中手に入ります。
タケノコのお吸い物は娘の好物です。飽きることはないと言ってます。
注: タケノコはワカメ(わかめ、若布)ととてもよく合います。必ずしもタケノコにワカメを添える必要なないのですが、タケノコのお吸い物と言うと、大抵、それはタケノコとワカメのお吸い物のことです。

I usually use cheap dried wakame. To reconstitute it, add lukewarm water.
普段は安い乾燥ワカメを使っています。戻すには、ぬるいお湯を入れます。

It will be reconstituted within minutes. Drain.
数分で戻ります。水を切ります。

Sorry, I don’t have a recipe to share. In this pot, I added 2 tsp instant dashi and 1 tsp salt. Add thinly sliced bamboo shoots, bring to a boil, and stop the heat immediately. Add 1 tsp soy sauce. I used dark soy sauce.
すみませんが、レシピーはありません。この鍋に出汁の素を小さじ2、塩を小さじ1入れました。薄切りしたタケノコを入れ、沸騰させ、すぐに火を止めます。しょう油を小さじ1入れます。私は濃口しょう油を使いました。


I, for one, do not add wakeme to the pot. I put some wakame in an individual o-wan (soup bowl), and add some soup and takenoko.
私自身はワカメを鍋に入れません。ワカメを少し、個々のお椀に入れ、汁とタケノコを入れます。
The reason for this is that wakame can go stale so quickly in the hot hot. Within, say, four minutes, it will no longer taste “fresh”.
理由は、ワカメは厚い鍋の中ではすぐに新鮮さがなくなるからです。4分も経たずに、新鮮味がなくなります。

Edited to add: I forgot to mention that I used about half the takenoko.
追記: 言い忘れました。タケノコは半分しか使ってません。

A small sprig of kinome (young leaves of sansho (Japanese pepper)) is often used to give additional fragrance. Mitsuba (trefoil) or yuzu zest may also be used.
木の芽(山椒の若葉)を香り付けによく使います。三つ葉や柚子の皮も使うことがあります。
Images of takenoko no o-suimono/たけのこのお吸い物のイメージ

Edited to add this note:
As I mentioned in a comment, the white substance you will see when you cut a water-packed bamboo shoot is a type of amino acid called tyrosine. It is harmless, and is known to have some medical effects.
For details, click here.
この注を追記:
コメントで述べたように、水煮のタケノコを切った時に見られる白い物質はチロシンというアミノ酸の一種です。無毒で、また医療効果があることが知られています。詳しくは、ここを見て下さい。

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