Tare Katsu Don/タレカツ丼

Japanese Food

As part of supper last night, I made tonkatsu (breaded port cutlets), using more than 500 g pork thigh, hoping that I could have katsudon for lunch today.
Unfortunately, my children had more tonkatsu than I had anticipated, leaving only three pieces uneaten.
昨日の夕飯には、豚の腿肉(ももにく)を500 g以上使って、豚カツを作りました。今日の昼ご飯にはカツ丼を食べたいなあ、と思って。
残念なことに、子供たちが思ったより豚カツを食べ、たった3切れしか残しませんでした。


I suddenly changed my mind and decided to make “tare katsudon”, instead of regular, “tamago toji katsudon”.  Tare katsudon is a specialty of Niigata city, Niigata prefecture. 
Tare = Sauce (combination of dashi, soy sauce, and mirin (plus sugar, sake, etc.)) in this case)
Tamago = Egg
Toji = < Tojiru (to close)

I search for a good tare katsudon recipe, and found them all too sweet for my taste.  So I decided to make it my own way, using a 4:1:1 ratio for dashi, soy sauce, and mirin, plus a pinch of sugar.

Thus,
50 ml water
A pinch of instant dashi
12 ml soy sauce
12 ml mirin
A pinch of sugar
急に考えを変え、普段の「卵とじカツ丼」の代わりに「タレカツ丼」を作ることにしました。タレカツ丼は新潟県新潟市の名物です。

良さそうなタレカツ丼のレシピを探したのですが、どれも私の口には甘過ぎるので、自分なりの方法で作ることにしました。出汁、しょう油、みりんを4:1:1の割合にして、砂糖を一つまみ足して。

というわけで、
水 50 ml
出汁 ひとつまみ
しょう油 12 ml
みりん 12 ml

Simple yet very tasty!
簡単ですが、とても美味しいです!

Edited to add: Preferably, to make tonkatsu for use in tare katsudon, use pork thigh rather than pork loin or tenderloin. Cut pork thigh into thin slices 7-8 mm thick. As you can see from the images of tare katsudon, each cutlet is dipped in the “tare” without being cut into smaller pieces, unlike in regular “tamago toji katsudon”.
追記: できれば、タレカツ丼に使う豚カツを作るには、豚のロースやヒレではなく、腿肉を使います。腿肉を薄く7~8ミリ厚に切ります。 タレカツ丼の画像で分かるように、通常の「卵とじカツ丼」とは異なり、カツは小さく切らずにタレに漬けます。

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