Tochio Aburage/栃尾あぶらげ

Japanese Food

Tochio city in Niigata prefecture is famous for its jumbo aburage. Aburage is short for abura age.
新潟県の栃尾市はジャンボあぶらげで有名です。「あぶらげ」とは「あぶらあげ」(油揚げ)の省略形です。

I bought one today because it was on sale for 98 yen. Compare the size with the normal-size abura age on the right.
98円で安売りしていたので、一枚買いました。右側の通常サイズの油揚げとサイズを比べて下さい。

You can see a hole in the upper part of the Tochio aburage on the left, which was made when the aburage was pierced with a skewer to drain the oil after deep-frying.
左側の栃尾あぶらげの上部に穴が見えます。これは、揚げた後に油を切るために串に刺した時にできたものです。

You can see how thick the Tochio aburage is from the photo. Note that the bag on the right contains three normal-size abura age.
この写真で栃尾あぶらげの厚さが分ります。右側の袋には通常サイズの油揚げが3枚入っています。

I’ll add a photo of a dish using this Tochio aburage later.
後でこの栃尾あぶらげを使った料理の写真を追加します。

Edited to add a photo:

Slightly pan-fried to make the surface crispy and topped with chopped naga negi and katsuobushi, with some soy sauce poured over it.
表面をカリカリにするため軽く焼き、みじん切りの長ネギと鰹節を乗せ、しょう油を少しかけました。

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