Tomato Nabe/トマト鍋

Japanese Food

I made tomato nabe for supper tonight.

Ingredients:

1,200 ml water
2 tsp instant dashi
50 ml soy sauce
50 ml mirin
Dashi, soy sauce, and mirin ratio = 24:1:1
1 can (400 g) whole tomatoes

2 potatoes
1 large onion
1/2 carrot
1 bunch mizuna
4 leaves Chinese cabbage
1 bag enoki

For tsukune (ground meat balls):
300 g ground chicken
1 egg
1/2 tsp salt
1 knob grated ginger
Add some katakuriko (potato starch) to adjust the softness, if required.

Directions:

1. Put water, instant dashi, soy sauce, mirin, and canned tomatoes in a donabe.
2. Add carrot, potatoes, onion, and thick portions of Chinese cabbage to the donabe.
3. Bring to a boil, simmer for 5 min.
4. Add enoki, thin portions of Chinese cabbage, and mizuna.
5. Add tsukune one spoonful at a time.

今日の夕飯にはトマト鍋を作りました。

材料:

水 1,200 ml
出汁の素 小さじ2
しょう油 50 ml
みりん 50 ml
出汁、しょう油、みりんの割合=24:1:1
ホールトマト 1缶(400 g)

じゃがいも 2個
玉ねぎ 大1個
ニンジン 1/2本
水菜 1束
白菜 4枚
えのき 1袋

つくねには:
鶏挽き肉 300 g
卵 1個
塩 小さじ1/2
すったショウガ 1カケ
必要に応じて、片栗粉を少し入れて、柔らかさを調整する。

作り方:

1. 土鍋に、水、出汁の素、しょう油、みりん、缶詰のトマトを入れる。
2. ニンジン、じゃがいも、玉ねぎ、白菜の厚い部分を入れる。
3. 沸騰させ、5分煮る。
4. えのき、白菜の薄い部分、水菜を加える。
5. つくねを一さじづつ入れる。


The broth was very flavorful. I later added 1 can (400 g) diced tomatoes, plus 400 ml water, 25 ml soy sauce, and 25 ml mirin. The broth become even more flavorful!
汁はとても美味しかったです。後で、さいの目のトマト缶(400 g)、水400 ml、しょう油25 ml、みりん25 mlを足しました。汁はもっと美味しくなりました!

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